Nieuwe maatregelen tegen criminaliteit

  • Moh

    Nieuwe maatregelen tegen criminaliteit

    Ik stem op de SP. In grotere Nederlandse steden ontwikkelt zich geleidelijk een gewapende gang-cultuur naar Amerikaans voorbeeld. In steden is de criminaliteit hoog en de mentaliteit vaak hard, zeer asociaal en vandalistisch. Als we nu niet drastisch ingrijpen, kan dat nog veel erger worden. Kijk bijvoorbeeld naar Rio de Janeiro of Johannesburg, waar de criminaliteit volledig uit de hand is gelopen.

    Slachtoffers in achterstandswijken durven vaak geen aangifte te doen, uit angst voor brandstiching, mishandeling en jarenlange bedreigingen. Deze situatie is een voedingsbodem voor onvrede, racisme en talloze andere maatschappelijke, sociale en individuele problemen.

    Maak alle trottoirs en gebouwen in steden wit, zodat er ’s nachts meer licht reflecteert.

    Geef elke dader van een misdrijf vijf tot tien jaar lang ’s avonds huisarrest. Dat is de belangrijkste maatregel die nodig is. Want nu lopen er in steden de hele nacht veel criminele jongeren op straat. Dat geeft voor de politie een oncontroleerbare situatie.

    Zet criminele veelplegers vijf tot twintig jaar lang aan het werk in bijvoorbeeld plantsoenendienst of graffiti-schoonmaak, gedurende 60 uur per week met elektronische GPS-bewaking. Geef ze buiten die werktijden elektronisch huisarrest. Geef ze netto 800 euro per maand als vergoeding.

    Geef bij vluchtrisico langdurige werkstraf in gevangenis. Dat kan onder andere via telewerk via internet. Beperk daarbij sterk dat de gevangenen contact met elkaar hebben. Ze mogen wel chatten via internet met niet-criminelen, want dat kan worden gecontroleerd.

    Verbied verheerlijking van criminaliteit, egoïsme, materialisme en gang-cultuur op radio, tv en computer-games en vervang dat door een positieve boodschap over medemenselijkheid en geweldloosheid.

    Scholen moeten zeer veel aandacht besteden aan de antipest-programma’s, die volgens onderzoek effectief zijn. Dat zijn geen programma’s die weerbaarheid bevorderen, maar die de zwijgende meerderheid in de groep mobiliseren in het beschermen van de pestslachtoffers. Ernstige pesters raken volgens onderzoek veel vaker betrokken bij criminaliteit dan anderen.

    Persoonlijke begeleiding van probleemjongeren en opvoedingsondersteuning is vaak net zo effectief als voorlichting via ict. Biedt daarom begeleidende voorlichting vooral aan via vertaalde buitenlandse internet-video’s, cd’s, radio en gespecialiseerde webfora. Want daarmee kunnen veel meer mensen worden bereikt voor hetzelfde geld.

    Marokkaanse moeders spreken vaak geen woord Nederlands en hebben daardoor vaak geen gezag bij hun zoons. Los dat op met verplichte gratis Nederlandse of Engelse taalcursussen via cd, radio, internet-video’s en webfora.

    Veel meer bemande en onbemande politiehelikopters zijn nodig voor het achtervolgen van vluchtende auto's en (opgevoerde) scooters. Want meestal ontkomen scooters door door nauwe doorgangen, waar de politieauto hen niet kan volgen. Alle opgevoerde scooters moeten blijvend worden afgepakt. Geef veroordeelde jongeren een jarenlang verbod op het berijden van een motorvoertuig en gebruiken van openbaar vervoer.

    Verbied camouflerende capuchons en petten voor jongeren die ooit veroordeeld zijn. Dit in verband met bewakingscamera’s. Als het vriest mogen ze alleen een muts dragen.

    Bewakingscamera’s moeten veel scherpere beelden maken, voor opsporing via tv en internet.

    Huisvest asociale, criminele veelplegers jarenlang in een schuurtje in een weiland. Vooral wanneer ze hun woonomgeving en gemeenteambtenaren terroriseren met bedreigingen, lawaai en vernielingen. Dat komt vaak voor in achterstandswijken.

    Autochtonen asocialen gebruiken vaak een agressieve hond bij de intimidatie van hun woonomgeving. Zij moeten een verbod krijgen op het bezit van een hond.

    Stimuleer toezichthoudende patrouilles van burgers in de eigen woonwijk (buurtvaders). Geef hen via internet-video’s uitgebreide cursussen over dat werk.

    Geef elke middelbare school in steden een eigen politieagent. Scholen mogen niet meer dan 500 leerlingen hebben.

    Verplicht hanggroepen in steden om zich te organiseren met een bestuur en een website waarop alle leden met naam en foto vermeld worden. Stimuleer ze tot het doen van sociale activiteiten die de samenleving helpen opbouwen, zoals papiertjes prikken en het organiseren van feesten voor bejaarden.

    Organiseer wijken in steden zoveel mogelijk als een zelfstandig dorp met eigen voorzieningen, voor het vergroten van de sociale cohesie. Maak de grote steden om dezelfde reden niet groter dan ze nu zijn. Plan nieuwe woningbouw alleen in omliggende gemeenten.

    Maak in steden veel kleine grasveldjes tussen de bebouwing voor ontmoeting, spelen en ontspanning. In steden moeten struiken niet hoger zijn dan een halve meter, omdat criminelen zich daarin goed kunnen verstoppen voor of na een misdrijf.

    Verbied vechtsporten voor veroordeelden, omdat ze daardoor veel gevaarlijker worden bij een gevecht met een slachtoffer of politieagent.

    GANG PREVENTION

    Nieuwe ideeën voor gang prevention:

    http://www.google.nl/search?hl=nl&q=%22gang+prevention%22+2008+%22new+approach%22&btnG=Zoeken&meta=

    ONDERZOEK NAAR HUISARREST

    http://www.google.nl/search?gbv=2&hl=nl&q=%22home+detention%22+research+2008+prison+recidivism&btnG=Zoeken&meta=

  • Moh

    De overheid moet stimuleren dat ook ouderen meer deelnemen aan het uitgaansleven in plaats van alleen jongeren. Dat leidt volgens mij tot een veel betere sociale controle.

    Ook moet het uitgaansleven in steden daarom worden verspreid en verplaatst vanuit het centrum naar alle woonwijken. Liefst op locaties net buiten de bebouwde kom in verband met geluidsoverlast. Bijvoorbeeld restaurants, bioscopen, cafés en discotheken.

    Het zou ook goed zijn als iedereen ’s avonds een (korte) wandeling zou maken in zijn buurt. Dat versterkt de sociale controle, sociale veiligheid en sociale cohesie in buurten. De overheid moet ook dat stimuleren via media-voorlichting. Er moet geleidelijk een positieve spiraal ontstaan in steden van samen leven en veiligheid. Maar dat kan alleen als de criminelen ’s avonds verplicht thuis moeten blijven.

    VIDEO OVER GANG PREVENTION

    De onderstaande internet-video toont een discussie door Amerikaanse deskundigen. Ze praten over de rol van de gemeenschap bij ‘gang prevention’ (2008).

    http://www.youtube.com/watch?v=MJEH_JYcOjY

  • Moh

    Penal reform

    Gevangenisstraf moet uitsluitend worden gegeven bij vluchtgevaar, omdat gevangenisstraf recidive-percentage en geweld versterkt volgens meeste onderzoeken.

    Oorzaken criminaliteit blijken in recente onderzoeken meer cultureel (groepsnorm, massamedia) dan individueel (ziektemodel).

    Mentaliteitsverbetering bij criminelen blijft meestal uit, ondanks jarenlange kostbare persoonlijke begeleiding, blijkt uit onderzoek.

    Isoleer criminelen via elektronisch huisarrest na taakstraf overdag, en/of verplichte verhuizing naar tuinschuurtje in weiland in verre provincie. Dit alles één tot dertig jaar lang.

    Daarbij zijn onverwachte huiszoekingen en politiecontrole op internetverkeer nodig. Verbied hen alle criminele contacten.

    Huisarrest is veel milder dan gevangenisstraf en kan daardoor veel langer duren. Daardoor worden veroordeelden veel langer fysiek belemmerd in misdaad. Daardoor zal criminaliteit sterk afnemen.

    Criminaliteitspreventie is belangrijk via massamedia: opvoedingsvoorlichting, morele bewustmaking, drugspreventie, enz… Ook baankansen en sterke inkomensnivellering werken preventief.

    ONDERZOEK NAAR NIEUWE STRAFFEN

    Google-zoekopdracht:

    http://www.google.nl/search?hl=nl&q=%22penal+reform%22+research+2008+alternative+punishment&btnG=Zoeken&meta=

  • Moh

    Reclassering moet meer ICT toepassen

    Psychiatrische problemen komen bovengemiddeld voor bij veroordeelden. Verplicht veroordeelden en hun beste vrienden om intensief uiteenlopende onderliggende criminogene problemen op te lossen. Dit kan via cursussen en begeleiding.

    Bijvoorbeeld over verslavingen, depressie, vreedzaam constructief communiceren, relatie, solliciteren, beroepsvaardigheden, huishoudelijke organisatie, taalonderwijs, budgettering, empathie en morele bewustmaking.

    Reclassering en andere hulpverleners moeten daarbij intensief en doelmatig gebruik leren maken van kostenefficiënte ICT. Bijvoorbeeld webfora, video-conferencing en web-lectures (onderwijs via internetvideo).

    Door meer ICT-begeleiding kunnen honderden malen meer mensen begeleid en voorgelicht worden, ook preventief. En daardoor blijft meer tijd en geld over voor individuele begeleidingsgesprekken met de meest zorgbehoevende veroordeelden.

    NUTTIGE PRAKTISCHE NEDERLANDSE WEBSITES OVER MAKEN VAN WEB-LECTURES

    http://www.iis-communities.nl/portal/tool/e6ad0982-cb65-4fb8-00de-bdd9d0866170?pageName=%2Fsite%2Ftriple-l%2Fhandleidingen+per+onderwerp&action=view&panel=Main&realm=%2Fsite%2Ftriple-l

  • Moh

    Pak criminaliteit ook medisch aan

    'Chronisch crimineel gedrag is behalve uit sociale ook uit biologische oorzaken te verklaren'. Dit zeggen bepaalde onderzoekers.

    Psychopathie wordt door hen herleid tot afwijkingen in de hersenstructuur. Ministerie van Justitie hoopt met deze nieuwe visie doelmatige behandelingen te ontwikkelen voor veroordeelden met medicijnen, gedragstherapie en digitaal zichtbaar maken van hersenprocessen (biofeedback). Er zijn nu namelijk veel gewelddadige criminelen die op geen enkele therapie gunstig reageren.

    Dr. W. Buikhuisen schreef hierover pas artikel in tijdschrift ‘Delikt en Delinkwent’. In jaren tachtig stuitten zijn ideeën over mogelijke erfelijke criminogene factoren op veel weerstand.

    Buikhuisen stelt dat criminaliteit deels wordt voorkomen door betere voeding tijdens zwangerschap. Hoogleraar kinderpsychiatrie T. Doreleijers en enkele andere gerenommeerde wetenschappers onderschrijven deze visie.

    MEER HIEROVER:

    http://www.nrc.nl/wetenschap/article2130101.ece/Criminaliteit_ook_medisch_aanpakken_

  • David

    Denk even terug aan de Hells Angels moordzaak in het clubhuis te Amsterdam. Het is frustrerend dat bij groepscriminaliteit het aandeel van elk individu appart bewezen moet worden omdat een groep als geheel niet aangepakt kan worden.

    Daarom zijn zij allemaal vrijuit gegaan voor moord!!!!!

    Volgens mij moet dit aangepakt gaan worden door groepsstraffen op te gaan leggen. Dat houd in dat als voor een moord 15 jaar staat en er zijn 12 deelnemers in een groep dan gaat iedereen (15 jaar delen door 12 deelnemers) 1 jaar en drie maanden de gevangenis in.

    Het lijkt mij niet meer dan redelijk dat als iets collectief gedaan wordt en ze willen de dader beschermen dat de straf dan collectief uitgezeten wordt tot het totaal van de individuele straf bereikt is..

  • Moh

    Ook bij straatgeweld door groepen zijn groepsstraffen nodig. Bijvoorbeeld bij geweld door voetbalsupporters tegen de politie.

    Ik stem op de SP.

  • David

    Moh, waarom noem je specifiek politie.

    Maakt het wat uit wie er met geweldadige incidenten te maken heeft.

    Voor de overheid is dat kennelijk wel het geval omdat de strafmaat verdubbelt word als er geweld tegen ambtenaren gebruikt wordt. Dus krijg je een tweedeling waar ik geen enkel begrip voor op kan brengen.

    Want als een bejaarde met geweld geconfronteerd word is dat in de optiek van de overheid minder erg dan een politieagent die hetzelfde overkomt

    Terwijl de politieagent veel weerbaarder is, makkelijker en sneller hulp van collega's in kan roepen en zelfs gewapend is met spray, pistool en stok. In schril contrast met de bejaarde die echt helemaal niets terug kan doen.

    En euh nee, ik stem geen SP.

  • Olaf Stomp

    Beste,

    Wilt u uw pleidooi voor meer ICT-gebruik binnen reclassering plaatsen op de site ww.sociaaldigitaal. Dit is een platform voor sociale professionals over de sociale toepassingen van ICT. Of zou ik uw stukje kunnen overnemen en daar kunnen plaatsen als blog? Ik hoor graag.

    vriendelijke groet,

    Olaf Stomp, Sociaal Digitaal

  • Moh

    Je kunt de tekst plaatsen als blog als je wilt.

    vr. groet.

    Olaf Stomp schreef:

    >

    > Beste,

    > Wilt u uw pleidooi voor meer ICT-gebruik binnen reclassering

    > plaatsen op de site ww.sociaaldigitaal. Dit is een platform

    > voor sociale professionals over de sociale toepassingen van

    > ICT. Of zou ik uw stukje kunnen overnemen en daar kunnen

    > plaatsen als blog? Ik hoor graag.

    > vriendelijke groet,

    > Olaf Stomp, Sociaal Digitaal