vraag

  • natasja

    Wie weet wat een politierechter inhoud?

  • Desiree Aalbers

    Hallo Natasja,

    Een politierechter doet uitspraken in eenvoudige strafzaken, waar meestal niet meer dan een jaar gevangenisstraf wordt geëist.

    Meer dan de helft van het aantal gepleegde misdrijven komt voor de politierechter. Daarbij gaat het vooral om winkeldiefstal en kleine fraudes. Bekend zijn de strafzaken van de zogenoemde bolletjesslikkers; de drugskoeriers die op Schiphol zijn aangehouden.

    De politierechter werkt alleen (dit noemt men een enkelvoudige kamer). Sommige zaken zijn te ingewikkeld om door één persoon afgehandeld te worden. In dat geval verwijst de politierechter de zaak naar een meervoudige kamer van de rechtbank. Dan gaan meerdere rechters zich met de zaak bezighouden.

    Desiree Aalbers LL.M.

    Guapa Legal

    daalbers@guapa.org

    www.guapa.org

  • Wendy

    Politierechter

    De politierechter is een alleensprekende rechter die zaken behandelt die minder gecompliceerd zijn en waarin de officier van justitie minder dan een jaar gevangenisstraf eist. De economische politierechter behandelt economische en milieudelicten. Sommige politierechterzittingen zijn geheel gewijd aan steunfraude of dronken rijden. Ook worden er militaire politierechterzittingen gehouden; daarin zit een gewone rechter als militair politierechter. De politierechter doet vrijwel altijd meteen na behandeling van de zaak uitspraak.