Rechtbank Den Bosch werkte met onbenoemde rechter

DEN BOSCH - De meervoudige kamer van de rechtbank in Den Bosch heeft sinds 1 september veertig strafzaken behandeld met een rechter die nog niet formeel was benoemd. In veertien gevallen is zelfs al uitspraak gedaan. Het bestuur van de rechtbank heeft dat woensdag laten weten.

Het is op dit moment nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor veroordeelden. In zaken die onherroepelijk zijn geworden laat de rechtbank het aan justitie of aan de verdediging om al dan niet actie te ondernemen, zei gerechtsbestuurder Wil Callemeijn woensdag in een toelichting. De rechtbank wil niet zeggen om welke zaken het gaat.

De bewuste rechter is in opleiding en nam in dat kader deel aan de zittingen. Hij had formeel benoemd moeten worden tot rechter-plaatsvervanger. Het gerechtsbestuur ging ervan uit dat dat was gebeurd en heeft verzuimd om dat te controleren. ‘Een uitzonderlijk misverstand dat we alleen onszelf kunnen aanrekenen’, zei Callemeijn.

De veertig zaken werden tot vorige week behandeld toen de fout werd ontdekt. Tegen enkele van de veertien uitspraken is al hoger beroep ingesteld en in die gevallen zal het gerechtshof beslissen over de gevolgen. In de afgesloten zaken ligt de bal bij justitie of de verdediging, meent Callemeijn. Aangehouden zaken krijgen spoedig een vervolg met een volledig bevoegde rechtbank.

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch liet weten door de rechtbank te zijn geïnformeerd over de problematiek en reageerde woensdag onaangenaam verrast. Justitie is nog druk bezig uit te zoeken om welke zaken het gaat en te bepalen wat er mee moet gebeuren, aldus een woordvoerster.

De Raad voor rechtspraak spreekt van een volstrekt uniek geval. ‘We hebben dit nooit eerder meegemaakt.’

Dat de Raad voor rechtspraak spreekt van een volstrekt uniek geval spreekt voor zich maar hoe is dit nu te controleren?